Paleocen
 
 
 

- 66 - 56 milijuna godina (Grčki: Rana zora novog doba),

Prizor iz života u paleocenu

Paleocen je najstarija epoha paleogena. Slijede je još eocen i oligocen. Zbog odvojenosti kontinenata, tijekom kenozoika prisutna je velika raznolikost flore i faune, osobito sisavaca. Na posebno odvojenim kontinentalnim masama kao što je Australija, zadržali su se neki primitivni tipovi sisavaca (npr. tobolčari) i drugih životinja.
Tijekom paleocena razina mora je niska.

Paleogeografija paleocena:

Svijet u paleocenu (http://hal.astr.ucl.ac.be/textbook/chapter5_node8.html)

U morima nema više amonita s vanjskom kućicom, već primat preuzimaju glavonošci s unutarnjim skeletom. Koštunjave ribe su sve češće.
Zbog tople klime, šume se često protežu do visokih geografskih širina.
Rano tijekom paleocena, sisavci evoluiraju u raznolike oblike i veličine i brzo popunjavaju prazne ekološke niše.
Razvijaju se mali glodavci i insektivore poput vjeverica, ali i veći Plesiadapiformes, Tillodontia, glomazni Taeniodonta i predatorske Miacidae. Unatoč varijacijama, anatomska građa sisavaca još je jednostavna, a mozak primitivan.

Plesiadapiformes. Izumrli mali sisavci koji su usko povezani s ranim primatima. Prvi se puta pojavljuju tijekom krede, a velik dio izumire početkom eocena. Moguće je da je to prva grupa sisavaca koja je razvila nokte umjesto pandži.
Tillodontia. Izumrla skupina srednje velikih do velikih sisavaca do koji su živjeli u paleocenu i eocenu u umjerenim i suptropskim područjima. Vjerojatno su se hranili korijenjem i gomoljima.

Miacidae. Primitivni mali mesožderni sisavci, slični današnjim cibetkama, koji su živjeli tijekom paleocena i eocena. Smatra se da su se od njih razvili današnji mesožderi. Neki su se penjali po drveću, dok su se drugi kretali po tlu. Hranili su se beskralježnjacima, gušterima, pticama i malim sisavcima.

Taeniodonta. Izumrla skupina primitivnih sisavaca, koja je živjela u paleocenu i eocenu Sjeverne Amerike. Veličina im je varirala, te su neki bili veliki poput štakora, dok su drugi narasli do veličine medvjeda. Tijekom evolucije razvili su izbočene prednje zube i jake pandže za kopanje. Kod nekih rodova zubi su rasli tijekom cijelog života.

Primjeri diversifikacije sisavaca

 

Paleocenski mesožderni sisavci dijele ekološku nišu  s velikim mesožderskim pticama, kao što je Diatryma. One su se iznenada pojavile krajem paleocena i živjele do srednjeg eocena. Mogle su dosegnuti visinu više od dva metra.

Diatryma. Prapovijesna ptica mesožderka (do preko 2 m, oko 100 kg teška). Njihovi ostaci su pronađeni u Sjevernoj Americi, te zapadnoj i centralnoj Europi. Živjela je u ravnicama u vremenu kad nije bilo drugih predatora pa praktično nije imala suparnika. Hranila se uglavnom malim sisavcima.

 

Paleocen u Hrvatskoj:

 

 

Zbirka GPZ:

Bituminozni vapnenac s puževima Stomatopsis i Cosinia.

Istra